Hoe kan ik mijn Cholesterol verlagen zonder bijwerkingen?

De lichaamseigen stof Nitric Oxide (NO) is in staat om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Zonder bijwerkingen!

Nitric Oxide is een natuurlijk voorkomende molecuul die helpt om uw slagaders te ontspannen. Daarbij biedt NO bescherming tegen aandoeningen die de gezondheid van het hart bedreigen. Een hoog cholesterolgehalte werkt als een natuurlijke antagonist die het werk van stikstofmonoxide ongedaan maakt en de productie van de chemische stof stopzet.

De kracht om stikstofmonoxide te verbeteren en het cholesterolgehalte laag te houden ligt in uw handen; de sleutels zijn:

  • Regelmatige cholesterolcontroles door uw arts
  • Een hart-gezond dieet
  • Gewichtscontrole
  • En het aminozuur L-arginine.

Nitric Oxide is gunstig voor de bloeddruk

Nitric Oxide is een molecuul bestaande uit één atoom stikstof en zuurstof, die signalen uitzendt om uw bloedvaten te verwijden. Als het op de juiste manier wordt ingezet, is het een krachtige beschermer van de hart- en vaatgezondheid. NO is gunstig voor de bloeddruk, voorkomt verharding van de slagader en verbetert  de bloedtoevoer naar de organen. Nitric Oxide wordt geproduceerd in het endotheel, de bekleding van uw bloedvaten. Nobelprijs winnende farmacoloog Louis Ignarro vertelt dat Nitric Oxide dé natuurlijke manier is om een beroerte en hartaanval te voorkomen — zolang het lichaam er maar genoeg van aanmaakt. Wanneer het Nitric Oxide niveau ontoereikend is, verminderen de beschermende mechanismen en neemt uw risico op een hartgerelateerde aandoeningen toe.

cholesterol verlagen

Cholesterol HDL & LDL

Uw lichaam produceert van nature cholesterol, maar u neemt ook cholesterol in via uw dieet. U helpt uw lichaam om er meer van te maken wanneer u verzadigde vetten en transvetten consumeert. Cholesterol is een vetachtige, wasachtige stof die door de lever wordt geproduceerd. De meeste gezonde volwassenen maken dagelijks 800 tot 1.500 mg cholesterol per dag aan. Het helpt de gezondheid van uw celmembranen te beschermen, werkt bij de productie van hormonen en helpt de spijsvertering door galzouten te produceren.
Uw arts meet uw cholesterol door het testen van de speciale dragers, de zogenaamde lipoproteïnen. Deze dragers helpen cholesterol te transporteren in het lichaam. Hoge-dichtheid lipoproteïne, of HDL, wordt “goede” cholesterol genoemd omdat het beschermt tegen hart- en vaatziekten. Lipoproteïne met lage dichtheid, of LDL, wordt “slechte” cholesterol genoemd omdat de verschillende gezondheidsinstanties, zeggen dat het uw risico op hart- en vaatziekten verhoogt. LDL heeft de neiging om zich op te bouwen in uw bloedvaten, waardoor plaques worden gevormd welke de (slag)aders verstijven. Deze vernauwing zorgt ervoor  dat het bloed daar moeilijker langs kan stromen.

Nitric Oxide, LDL-Cholesterol en Heart Health

cholesterol verlagen

LDL-cholesterol is een vasoconstrictor (vaatvernauwer); het werkt op bijna de tegenovergestelde manier als Nitric Oxide. Wanneer cholesterol zich ophoopt, beschadigt dit het endotheel waardoor de werking van stikstofmonoxide verminderd. In feite is deze werking van cholesterol een voorloper van atherosclerose, of verharding van de slagaders, welke uiteindelijk kan leiden tot een beroerte of een hartaanval. Statines, een type geneesmiddelen dat gebruikt wordt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen, lijkt te helpen bij de productie van Nitric Oxide. Dit versterkt de mening van mensen in de medische wereld die geloven dat Statines als verdedigingsstrategie moeten worden ingenomen.

Hoewel Statine medicijnen uw cholesterolspiegel positief kunnen beïnvloeden om uw risico op atherosclerose te verminderen, kunnen ze ook uw risico op andere gezondheidsproblemen verhogen. Denk daarbij aan: spierpijn, spierzwakte, geheugenverlies en cognitieve functie, en een mogelijk verband met meer congestief hartfalen. Het is dit verhoogde risico voor verscheidene zeer significante gezondheidsvragen waardoor sommige artsen zich afhouden van het gebruik van Statine medicijnen.

HeartHealth voert health testen uit om te onderzoeken hoe de conditie van uw hart en uw bloedvaten is. Vervolgens geven wij aan welke aanpassingen in uw leefstijl bij kunnen dragen in het verbeteren van deze conditie. Mits dat nodig is natuurlijk. Het is ook prettig om bevestiging te krijgen dat uw leefgewoonten gezond zijn.

cholesterol verlagenNatuurlijke en Dieetadviezen

Inname van het aminozuur L-Arginine, dat Nitric Oxide in uw lichaam aanmaakt, is een manier om atherosclerose om te keren. U kunt L-Arginine op natuurlijke wijze toedienen door het eten van voedsel zoals vlees, zeevruchten, amandelen en soja-eiwit. Raadpleeg uw arts over de juiste hoeveelheid L-Arginine die u zou moeten krijgen. Verlaag uw risico op een hoog cholesterolgehalte door het verminderen van ongezonde vetten uit uw dieet; voeg in plaats daarvan hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten toe. Houd uw gewicht onder controle, doe veel aan lichaamsbeweging en rook niet. Daarnaast is het verstandig om uw vetzurenbalans in kaart te brengen om hiermee inzicht te krijgen in de effecten welke uw voeding en leefstijl hebben op o.a. uw bloedvaten.

Neem voor meer informatie en extra uitleg contact met mij op. 

Bronnen:
• USC News; How Nitric Oxide Maintains Health; February 18, 2009
• “Reader’s Digest”; Heart Disease Risk Factor #1: Nitric Oxide
• “Nutrition Reviews”; Cholesterol-Dependent Regulation of Nitric Oxide Production: Potential Role in Atherosclerosis; Ruth Jameson Coppinger and Charles L. Baum; September 1999
• University of California, San Diego; “Atherosclerosis — A Story of Cells, Cholesterol, and Clots”; John R. Guyton
• “Journal of Human Hypertension”; Effects of LDL Cholesterol on Vascular Function; C. Rosendorff; March 2002
• “British Journal of Anaesthesia”; Statins for All: The New Premed?; Z.L.S. Brookes, et al.; June 5, 2009

2019-05-16T15:27:13+00:00