De rol van N-O (Nitric Oxide) en de gezondheid van vrouwen

Vrouwen hebben de kwaliteit en streven erna om veel meer in harmonie te leven daar waar het gaat om hun eigen gezondheid en daar waar het gaat om het gezin.

Als we spreken over gezondheidsvraagstukken welke specifiek ( in diagnose en/of behandeling) zijn voor vrouwen moet je onder andere denken aan:
Vrouwen• Borst gezondheid
• Hart- en vaat ziekten
• Gezondheid van de botten
• Hormoon balans
• Seksuele gezondheid
• Anti- aging

Onderzoeken laten zien dat de meeste vrouwen hun grootste angst voor gezondheid te maken heeft met borstkanker. Echter de doodsoorzaak nr 1 voor vrouwen ( zeker na de leeftijd van 40 jaar) zijn hart- en vaatziekten. Iedere dag sterven er in Nederland circa 55 vrouwen aan hart- en vaataandoeningen.

Vrouwen

De rol van N-O
Laten we eens kijken welke rol N-O (Nitric Oxide) heeft en hoe dit van invloed is op bovengenoemde aspecten.
Het is niet verwonderlijk dat de meeste vrouwen welke sterven aan hart- en vaatziekten de leeftijd van 40 gepasseerd is. Na je 40e wordt de aanmaak van NO (Nitric Oxide) aanzienlijk verminderd.

Vrouwen

Nitric oxide houdt de bloedvaten glad, soepel en plaquevrij. Lagere concentraties van Nitic Oxide resulteren in meer plaque aangroei, dit concludeert Dr.John Cooke, hoofd van cardiovasculair onderzoek van Stanford University. Hij benoemd Nitric Oxide als de ‘Cardiovasculair Cure’ in zijn gelijknamig boek.

Nitric Oxide (de Nederlandse naam is stikstofmonoxide ) houdt niet alleen de (slag)aderen schoon en glad, het houdt ook alle andere risicofactoren op afstand zoals bloedsuiker, bloeddruk, cholesterol, triglyceriden( vet in je bloedbaan) om er maar enkele te noemen.
Nitric oxide helpt in de natuurlijke afweer bij (borst)kanker . Nitric Oxide zorgt ervoor dat de NK (Natural Killer) cellen de mutatie om abnormale celgroei te bestrijden, volgens Britse onderzoekers aan de Universiteit van Aberdeen. In een studie met borstkanker patiënten werden een hoge concentratie van het aminozuur L-arginine toegediend. L-arginine zorgt o.a. voor de aanmaak van Nitric Oxide.

Botontkalking
Uiteindelijk krijgt 1 op de 2 vrouwen boven de 50 te maken met botproblemen of botbreuken als gevolg van osteoporose in de volksmond botontkalking. Nitric Oxide kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van dit probleem. Nitric Oxide is een belangrijke regulator in de aanmaak van botstructuren dit namen Nederlandse onderzoekers waar en zij publiceerden hun bevindingen in ‘Journal of Dental Research’. Nitric Oxide kan de botontkalking stoppen door de bestrijding van osteoclasten ( een witte bloed cel welke het bot kan afbreken en opruimen) en het stimuleren van de Osteoblasten ( cellen die de botaanmaak stimuleren). Dit is door Finse onderzoekers gepubliceerd in het medisch tijdschrift ‘BONE’.

Vrouwelijke hormonen
Als het over vrouwelijke hormonen gaat is N-O Nitric Oxide betrokken bij de productie van Oestrogeen, progesteron, schilklierhormonen, het groeihormoon en de hormonen die de seksuele drive stimuleren. Deze hormonen spelen een belangrijke rol daar waar het gaat om energie, slaap, seks-drive en anti-aging.
Vrouwen
Bottom line?
Een vrouw heeft Nitric Oxide nodig om zich jong en gezond te voelen. Hoe zorg je voor een boost van Nitric Oxide? De tientallen duizenden onderzoek artikelen verwijzen naar het gebruik van Nutraceuticals (voedingsmiddelen met een werking) L-arginine, L-citrulline, granaatappel, bieten, vitamine C,D en E. Kruiden zoals howthorn berry (meidoorn bessen) camu camu (paar rode bessen van de camu camu struik uit het Amazonegebied) en druivenpittenextract.
Ook therapeutisch kan de aanmaak van N-O worden gestimuleerd. Er is een therapievorm beschikbaar welke met name de specifieke doorbloeding van de haarvaten gestimuleerd en daarmee de aanmaak van Nitric Oxide. Deze therapievorm wordt in de Duitstalige landen al breed ingezet in ziekenhuizen en klinieken maar is in Nederland nog nagenoeg onbekend. (voor meer info neem contact op)

Note: Ik kies er specifiek voor om te schrijven over Nitric Oxide (N-O) in plaats van het Nederlandse woord stikstofmonoxide. Alle medisch wetenschappelijke onderzoeken (op dit moment ca 147.000) worden onder deze term gepubliceerd. Kijk maar eens op pubmed!

Doe de gezondheidscheck om te weten wat je Interne Leeftijd is. Neem voor meer informatie contact met mij op.

Bronnen:
References:
1. Dietary supplementation with L-arginine in patients with breast cancer receiving multi-modality treatment: report of a feasibility study, Br. J. Cancer (1994), J. Brettenden, S.D. Hays, I. Miller, T.K. Sarkar, A.W. Hutcheson, G. Needham, F. Gilbert, M. McKean, A.K. Ah-See, O. Eremin
2. Fried R, Merrell WC. The Arginine Solution. New York, NY. Warner Books, 1999.
3. Wang B, Ho HV, et al. Regression of atherosclerosis. Circulation 1999;99(9):1236-41
4. Cooke JP, Dzau J, Creager A. Endothelial dysfunction in hypercholesterolemia is corrected by L-arginine. Basic Res Cardiol 1991; 86 Suppl 2: 173-81
5. Wideman L Weltman JY, Patrie JY, et al. Synergy of L-arginine and GHRP-2 stimulation of growth hormone in men and women: modulation by exercise. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 2000 Oct;279(4):R1467-77
6. Fini M, et al. Effect of l-lysine and L-arginine on primary osteoblast cultures from normal and osteopenic rats Biomed Pharmacother 2001 May;55(4):213-21
7. Vargas F, Moreno JM, Wangensteen R, Rodríguez-Gómez I, García-Estañ J. The endocrine system in chronic nitric oxide deficiency. Eur J Endocrinol. 2007 Jan;156(1):1-12.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u mij altijd een persoonlijk bericht sturen naar Rob van der Ven: rob@hearthealth.nl of telefonisch 06-50605142

2018-10-25T12:16:53+00:00