Nobelprijs2018-10-11T22:38:16+00:00

Nobelprijs

In 1998 werd de Nobelprijs voor geneeskunde uitgereikt aan 3 Amerikanen voor de ontdekking van de werking van Nitric Oxide in ons lichaam.

Wat is Nitric oxide we welke rol speelt het in ons lichaam?

Nitric Oxide en ons lichaam.

Ons cardiovasculaire system is afhankelijk van Nitric Oxide. Dus, ongeacht je leeftijd of fase in je leven, N-O is kritisch voor je gezondheid. Dit is vooral schrijnend als je je bedenkt dat miljoenen mensen hoge bloeddruk en andere chronische ziektes hebben.

Wat is het?

N-O is een gas dat is samengesteld uit één molecuul stikstof gebonden aan een molecuul zuurstof. Het dient als kritisch signalerings- en reparatiemolecuul in het cardiovasculaire systeem en in onze bloedsomloop. Het zorgt voor ontspanning én bevorderd een gladde spiervorming aan de binnenkant van onze bloedvaten en ons hart. Dit betekent dat het direct iedere lichaamsfunctie beïnvloedt. Het is de fundamentele kern, omdat zonder circulatie geen enkele lichaamsfunctie kan worden uitgeoefend.

Wat doet het?

N-O helpt onze bloedvaten ontspannen, helpt bij dilatatie (verwijding) van de bloedvaten en verbetert de bloedcirculatie. Het is essentieel voor ons voortbestaan.  N-O is in overvloed in ons lichaam aanwezig, echter het is een onstabiel gas wat noodzakelijk is voor de verschillende lichaamsprocessen waardoor het aangevuld dient te  worden.

Nitric Oxide N-O

 • Ondersteunt een gezonde bloeddruk
 • Verbetert de circulatie van het bloed door het gehele lichaam
 • Bevordert de cardiovasculaire- en hart gezondheid
 • Draagt bij aan een gezonde circulatie en arteriële functie
 • Zorgt voor dilatatie (verwijding) van de aderen voor een gezonde bloed doorstroming

Waarom is het belangrijk?

nobelprijs

NO is essentieel in ons lichaam. Zonder N-O kunnen we niet leven. Waarom is dit? In feite is het ontbreken van N-O direct gekoppeld aan cardiovasculaire gezondheid.

N-O wordt betiteld als de  grootste ontdekking in de cardiovasculaire geneeskunde.

Als we hier dieper induiken , zien we dat N-O gekoppeld is aan een belangrijke functie van het endotheel.  Het endotheel is het weefsel dat een enkele laag van cellen vormt welke dient als binnen voering van onze bloedvaten en ons hart.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat bevordering van een optimale endotheel-functie geassocieerd wordt optimale cardiovasculaire gezondheid. N-O zorgt dat het endotheel gezond blijft , én een gezond endotheel helpt bij de productie van N-O. Het behouden en stimuleren van een goede werking van deze cyclus is belangrijk voor iedereen die op iedere leeftijd het beste uit zijn leven wilt halen

Hoewel het onderzoek naar N-O al begin jaren 1970 plaatsvond, leren wetenschappers nog iedere dag de volledige impact hiervan beter te begrijpen. Momenteel zijn er meer als 148.000 studies te vinden in pubmed.

Wat is de impact van N-O op ons lichaam?

De impact van N-O op heart health.

De ontdekking van het effect van  N-O op ons cardiovasculaire systeem is beloond met de Nobel Prijs voor geneeskunde in 1998. Daarvoor is het door onderzoekers genoemd als “Molecule of the Year “ in 1992.          N-O heeft veel lof gekregen en met een hele goede reden. Dit “miracle molecule’ ondersteunt de communicatie op celniveau  vanwege zijn gasvormige toestand, het ontspant de bloedvaten in ons lichaam, het bevordert de arteriële dilatatie en stimuleert de doorbloeding.

Om de hartfunctie te reguleren en te finetunen is  N-O niet alleen belangrijk, het is zelfs onontbeerlijk. Het is intrinsiek gebonden aan ons vermogen om te functioneren zoals het bedoeld is.

De impact van N-O op circulatie.

Het is duidelijk dat N-O de bloedvaten ontspant en zorgt voor verwijding van de bloedvaten, en dat het de doorbloeding in ons lichaam verbeterd. Maar hoe werkt dat?  Het korte antwoord is dat N-O en ons endotheel systeem een directe relatie hebben.

Meer specifiek , de binnen ”bekleding” van onze bloedvaten die in contact komen met het bloed heten het endotheel en de endotheelcellen helpen bij de productie van N-O. N-O penetreert door de spieren van onze arteriën en zorgt voor relaxatie, maar het vermindert ook ontstekingen en oxidatieve stress. Hierdoor wordt de bloedsomloop verbeterd met alle voordelen die daar aan gekoppeld zijn, met inbegrip van de ondersteuning van een gezonde bloeddruk, verhoogde energie en meer.

N-O zorgt voor gezonde bloeddruk niveaus

We hebben al gesproken over N-O in relatie tot het endotheel. Als we een stap verder kijken, is het gemakkelijk te begrijpen dat  N-O cruciaal is voor een gezonde bloeddruk. Wanneer (slag)aders ontspannen en de doorbloeding verbeterd, helpt dit om de bloeddruk in ons lichaam te reguleren.

Hoe N-O de energie verbetert.

Doordat N-O de doorbloeding verbetert,  zorgt de oxygenatie (zuurstofvoorziening) voor verbeterde energie en uithoudingsvermogen.  Dit is waarom professionele atleten aandacht hebben voor N-O , hetzij door hun dieetkeuzes  of wel door het gebruik van afgestemde supplementen zoals M3 of de fysische fasculaire therapie. Als ons bloed meer zuurstof  naar de spieren brengt, word ons lichaam efficiënter, worden essentiële voedingstoffen beter aangeleverd en opgenomen en worden toxines beter afgevoerd. Als ons lichaam efficiënter werkt en de doorbloeding verbeterd, verbetert ook ons uithoudingsvermogen.

Echter, of je nu atleet bent of niet doet er niet toe. De meesten streven naar meer energie en uithoudingsvermogen gedurende de dag, of we nu aan het sporten zijn, gewoon alert willen blijven of met focus aan t werk zijn. Vaak zoeken we de oplossing in cafeïne of een energie drank, maar dat hoeft niet. Nitric Oxide verhoogd het energieniveau en verbeterd het uithoudingsvermogen.

Onderzoeken waarin de rol van Nitric Oxide  N-O zich heeft bewezen*

 • Verbetering circulatie

 • Geheugenfunctie

 • Seksuele fitheid

 • Hersenfunctie

 • Atletische prestaties

 • Organen en klieren

 • Gezonde bloedsuikerniveaus

 • Gezonde cholesterolniveaus

 • Vrouwengezondheid

 • Wondheling

 • Versterken immuunsysteem

 • Gezonde bloeddruk

 • Gezichtsvermogen

 • Urinair systeem

 • Gewichtsverlies

 • Anti-Aging

 • Pijn- en ontstekingsreacties

 • Arteriële plaque

 • Energieniveau

Meer info

No more heart desease
the cardiovascular cure
The nitric oxide solution

*Bron: Pubmed